X

Про розгляд питання щодо затвердження рейтингу учасників конкурсу на зайняття 505 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.08.2019
150/зп-19
Про розгляд питання щодо затвердження рейтингу учасників конкурсу на зайняття 505 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах

Вища кваліфікаційна комісія суддів України в складі колегії:

головуючого – Бутенка В.І.,

членів Комісії: Гладія С.В., Шилової Т.С.,

розглянувши питання про затвердження рейтингу учасників конкурсу на зайняття 505 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах,

встановила:

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 02 липня 2019 року № 108/зп-19 оголошено конкурс на зайняття 505 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах та затверджено Умови проведення конкурсу на зайняття 505 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах (далі – Умови).

Відповідно до частини дванадцятої статті 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) конкурс на зайняття вакантної посади судді полягає у визначенні учасника конкурсу, який має вищу позицію за рейтингом.

Згідно з частиною тринадцятою статті 79 Закону в разі однакової позиції за рейтингом перевага надається учаснику, який набрав більшу кількість балів із виконаного під час кваліфікаційного іспиту практичного завдання. У разі якщо учасники не мають стажу роботи на посаді судді або мають однаковий стаж роботи на посаді судді, перевага надається учаснику, який має більший стаж професійної діяльності у сфері права.

Пунктом 2 частини шостої статті 69 Закону встановлено, що стажем професійної діяльності у сфері права вважається стаж професійної діяльності особи за спеціальністю після здобуття нею вищої юридичної освіти.

Комісія, обговоривши питання порядку денного, дійшла висновку про можливість затвердження рейтингу учасників конкурсу на зайняття вакантних посад суддів у місцевих загальних судах, оголошеного рішенням Комісії від 02 липня 2019 року № 108/зп-19, з огляду на таке.

Результати кваліфікаційного іспиту зі спеціалізації місцевого загального суду та рейтинг кандидатів на відповідні посади суддів затверджено рішенням Комісії від 19 квітня 2019 року № 54/зп-19.

Для участі в конкурсі допущено 605 кандидатів на посаду судді.

З урахуванням частини тринадцятої статті 79 Закону та на виконання пункту 10 Умов рейтинг учасників конкурсу сформовано для кожного суду окремо за результатами опрацювання заяв кандидатів про участь у конкурсі з урахуванням їх місця в рейтингу кандидатів на посаду судді місцевого загального суду та бала за результатами виконання практичного завдання під час кваліфікаційного іспиту.

Під час формування рейтингу учасників конкурсу встановлено необхідність визначити стаж професійної діяльності в сфері права серед кандидатів на посаду судді Макарчука Сергія Михайловича та Шарової-Айдаєвої Ольги Олександрівни, які мають однакову позицію в рейтингу результатів кваліфікаційного іспиту зі спеціалізації місцевого загального суду (113 позиція), однаковий бал за виконання практичного завдання зі спеціалізації місцевого загального суду (102 бали), а також одночасно претендували на зайняття однієї посади судді Новосанжарського районного суду Полтавської області. Дослідивши матеріали особових справ відповідних кандидатів, встановлено, що більший стаж у сфері права має Шарова-Айдаєва О.О.

Інформація про кандидатів на посаду судді, які мали намір брати участь у конкурсі на зайняття посади судді в двох і більше судах, зазначається у рейтингу учасників конкурсу стосовно суду, де кандидат здобув переможну позицію, або стосовно суду, який відповідно до пріоритетів його намірів є останнім (у разі нездобуття кандидатом переможної позиції за жодною з посад відповідно до пріоритету його намірів).

За результатами формування рейтингу учасників конкурсу на зайняття   505 вакантних посад суддів встановлено, що стосовно 38 таких посад конкурс не відбувся з огляду на те, що кандидати в заявах не вказали про намір зайняти відповідні посади та/або мали такий намір, проте здобули переможну позицію у суді з вищим пріоритетом.

Керуючись статтями 70, 79, 93 Закону, Комісія

вирішила:

затвердити та оприлюднити на офіційному вебсайті Комісії рейтинг учасників конкурсу на зайняття 505 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах, оголошеного рішенням Комісії від 02 липня 2019 року № 108/зп-19, згідно з додатком.

Головуючий                                                                                                          В.І. Бутенко

Члени Комісії:                                                                                                      С.В. Гладій

                                                                                                                                Т.С. Шилова