X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Мариніна Олександра Вікторовича, Вірченко Олени Миколаївни, Ліхтанської Наталії Павлівни за зверненням Панкова О.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.06.2016
1252/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Мариніна Олександра Вікторовича, Вірченко Олени Миколаївни, Ліхтанської Наталії Павлівни за зверненням Панкова О.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів Комісії: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Устименко В.Є., Прилипка С.М. – доповідача,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Мариніна Олександра Вікторовича, Вірченко Олени Миколаївни, Ліхтанської Наталії Павлівни за зверненням Панкова О.В.,

встановила:

У липні 2015 року до Комісії надійшло звернення Панкова О.В. щодо дій суддів Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Мариніна О.В., Вірченко О.М., Ліхтанської Н.П., пов’язаних з істотними порушеннями норм процесуального права при здійсненні правосуддя.

Заявник вказує, що під час підготовчого провадження в суді колегією суддів не застосовано практика Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільний і кримінальних справ, викладеної у постанові № 13 від 19 грудня 2014 року «Про застосування судами міжнародних договорів України при здійсненні правосуддя», та фактично приховано заявлене клопотання про зміну запобіжного заходу.

Посилаючись на вказані обставини, заявник просить провести перевірку та вжити заходів дисциплінарного впливу стосовно судді.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом дисциплінарної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Прилипком С.М. проведено перевірку викладених у зверненні даних.

Розглянувши висновок члена дисциплінарної палати та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, дисциплінарна палата дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Мариніна О.В., Вірченко О.М., Ліхтанської Н.П. необхідно відмовити з таких підстав.

Установлено, що ухвалою Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 26 травня 2015 року матеріали кримінальної справи за обвинуваченням ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з підготовчого судового засідання було повернено прокурору Донецької області для усунення невідповідностей вимогам КПК України.

Із письмових пояснень суддів вбачається, що під час проведення судового засідання клопотань щодо зміни запобіжного заходу обвинуваченим не надходило, що підтверджується резервною копією запису судового засідання.

Ухвалою Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 28 липня 2015 року обвинувальний акт за матеріалами кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 та ОСОБА_2 знову було повернено прокурору для усунення недоліків.

Судді акцентували увагу, що під час другого підготовчого засідання були розглянуті письмові клопотання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 щодо зміни запобіжного заходу, прийнято рішення про їх задоволення та змінено обрані запобіжні заходи з тримання під вартою на особисте зобов’язання.

Надані пояснення суддів є логічними та послідовними і не дають підстав вважати, що вони подані з метою уникнення відповідальності, у зв’язку з чим не можуть бути відхилені чи залишені поза увагою.

Таким чином, доводи звернення Панкова О.В. не знайшли свого підтвердження під час проведеної перевірки.

Інших відомостей про наявність у поведінці судді ознак дисциплінарного проступку, що відповідно до частини першої статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» можуть бути підставою дисциплінарної відповідальності судді, у поданому зверненні не зазначено.

Оскільки в діях суддів Мариніна О.В., Вірченко О.М., Ліхтанської Н.П. не встановлено ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно них відсутні.

Доповідач відповідно до вимог частини першої статті 96 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» не бере участі у прийнятті рішення, а тому не підписує його.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 92-96, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Мариніна Олександра Вікторовича, Вірченко Олени Миколаївни, Ліхтанської Наталії Павлівни за зверненням Панкова О.В.

Рішення про відмову у відкритті дисциплінарної справи оскарженню не підлягає.

Головуючий                                                                                                М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                             Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      В.Є. Устименко