X

Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді Голосіївського районного суду міста Києва Калініченко Лариси Степанівни за зверненням народного депутата України VII скликання Петренка П.Д.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
28.04.2016
984/дп-16
Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді Голосіївського районного суду міста Києва Калініченко Лариси Степанівни за зверненням народного депутата України VII скликання Петренка П.Д.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого - Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Василенка А.В., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Мішина М.І., Устименко В.Є., Щотки С.О.,

розглянувши дисциплінарну справу, відкриту стосовно судді Голосіївського районного суду міста Києва Калініченко Лариси Степанівни за зверненням народного депутата України VII скликання Петренка П.Д.,

встановила:

У січні 2014 року на адресу Комісії надійшло звернення народного депутата України VII скликання Петренка П.Д., в якому останній просить за наслідками дисциплінарного провадження прийняти рішення про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді Голосіївського районного суду міста Києва Калініченко Л.С. з посади.

Зокрема, у зверненні вказується, що 15 січня 2014 року суддею Голосіївського районного суду міста Києва Калініченко Л.С. прийнято постанову, відповідно до якої було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення громадянина ОСОБА_1 та накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами строком на 3 місяці.

При цьому в матеріалах справи № 752/178/14-п відсутні належні докази, які б підтверджували вину ОСОБА_1 у скоєні інкримінованого йому правопорушення. Разом з тим, усі докази, які підтверджували відсутність вини ОСОБА_1 у скоєні правопорушення, були необґрунтовано відхилені судом.

Рішенням Комісії №767/дп-14 від 20 березня 2014 року стосовно судді Голосіївського районного суду м. Києва Калініченко Л.С. за зверненням народного депутата України VII скликання Петренка П.Д. відкрито дисциплінарну справу.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України від 12 лютого 2015 року № 192-VIII «Про забезпечення права на справедливий суд» (далі - Закон), яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Ураховуючи наведене, дисциплінарне провадження за даною скаргою має здійснюватися за Законом України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції від 07 липня 2010 року (далі - Закон).

У засідання Комісії заявник або його представник не з’явилися, при цьому були належним чином повідомлені про дату та місце засідання Комісії.

Відповідно до статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у скарзі обставин.

Заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку про припинення дисциплінарного провадження стосовно Калініченко Л.С. з таких підстав.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України діє у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, Законом України «Про судоустрій і статус суддів» (далі - Закон) та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до частини 1 статті 84 Закону дисциплінарне провадження - це процедура розгляду органом, визначеним законом, звернення, в якому містяться відомості про порушення суддею вимог щодо його статусу, посадових обов'язків чи присяги судді.

Порядок здійснення дисциплінарного провадження щодо судді згідно з частиною 1 статті 86 Закону включає здійснення перевірки даних про наявність підстав для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, відкриття дисциплінарної справи, її розгляд і прийняття рішення органом, що здійснює дисциплінарне провадження.

Відповідно до Указу Президента України «Про звільнення суддів» від 24 лютого 2016 року № 64/2016 Калініченко Ларису Степанівну звільнено з посади судді Голосіївського районного суду міста Києва у зв'язку порушенням присяги судді.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України не вправі здійснювати дії регламентовані статтею 86 Закону щодо особи, яка на час розгляду справи звільнена з посади судді.

З огляду на вказане та враховуючи, що на даний час Калініченко Л.С. не наділена статусом судді підстави для здійснення Комісією дисциплінарного провадження стосовно неї відсутні.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року, Комісія

вирішила:

припинити дисциплінарне провадження стосовно судді Голосіївського районного суду міста Києва Калініченко Лариси Степанівни за зверненням народного депутата України VII скликання Петренка П.Д.

Головуючий                                                                                            М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                         В.І. Бутенко

                                                                                                                   А.В. Василенко

                                                                                                                   А.О. Заріцька

                                                                                                                   П.С. Луцюк

                                                                                                                   М.І. Мішин

                                                                                                                   В.Є. Устименко

                                                                                                                   С.О. Щотка