X

Про розгляд заяви члена Комісії Патрюка Миколи Васильовича щодо самовідвіду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.04.2016
844/дп-16
Про розгляд заяви члена Комісії Патрюка Миколи Васильовича щодо самовідвіду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого – Патрюка М.В. - доповідача,

членів Комісії: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Устименко В.Є.

розглянувши заяву члена Комісії Патрюка Миколи Васильовича про самовідвід,

встановила:

У грудні 2015 року на адресу Комісії надійшло звернення голови Чернівецького окружного адміністративного суду Анісімова О.В. на виконання рішення зборів суддів Чернівецького окружного адміністративного суду від 20 листопада 2015 року щодо поведінки судді Чернівецького окружного адміністративного суду Дембіцького Павла Дмитровича.

Для здійснення перевірки наведених у зверненні даних автоматизованою системою визначено члена Комісії Патрюка Миколу Васильовича.

Відповідно до частини 1 статті 107 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не має права проводити перевірку щодо наявності підстав для притягнення судді місцевого, апеляційного суду до дисциплінарної відповідальності, брати участь у розгляді питання та прийнятті рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо наявні дані про конфлікт інтересів або обставини, що викликають сумнів у його безсторонності. За наявності таких обставин член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України повинен заявити самовідвід.

З метою уникнення сумнівів у безсторонності при розгляді звернення голови Чернівецького окружного адміністративного суду Анісімова О.В. членом Комісії Патрюком М.В. подано заяву про самовідвід, оскільки із суддею Дембіцьким П.Д. та його дружиною він знайомий ще з часів роботи Дембіцького П.Д. в прокуратурі Чернівецької області (кінець 90-х років минулого століття) та у період його рекомендації на посаду судді Кваліфікаційною комісією суддів Чернівецької області. Крім того, частина суддів Чернівецького окружного адміністративного суду та Патрюк М.В. є колишніми співробітниками.

Розглянувши зазначену заяву, Комісія дійшла висновку, що викладені у ній обставини є підставою для самовідводу члена Комісії Патрюка М.В.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 101, 107, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

заяву члена Комісії Патрюка Миколи Васильовича про самовідвід задовольнити.

Звернення голови Чернівецького окружного адміністративного суду Анісімова О.В. передати на перерозподіл іншому члену Комісії.

Члени Комісії:                                                                                            Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      В.Є. Устименко