X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Октябрського районного суду міста Полтави Струкова Олександра Михайловича, суддів апеляційного суду Полтавської області Рябішина Андрія Олександровича, Гальонкіна Сергія Анатолійовича за зверненням народного депутата України Капліна С.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.04.2016
821/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Октябрського районного суду міста Полтави Струкова Олександра Михайловича, суддів апеляційного суду Полтавської області Рябішина Андрія Олександровича, Гальонкіна Сергія Анатолійовича за зверненням народного депутата України Капліна С.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів палати: Заріцької А.О. (доповідач), Весельської Т.Ф., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Октябрського районного суду міста Полтави Струкова Олександра Михайловича, суддів апеляційного суду Полтавської області Рябішина Андрія Олександровича, Гальонкіна Сергія Анатолійовича за зверненням народного депутата України Капліна С.М.,

встановила:

У квітні 2015 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі ˗ Комісія) надійшло звернення народного депутата України Капліна С.М. щодо поведінки судді Октябрського районного суду міста Полтави Струкова О.М., суддів апеляційного суду Полтавської області Рябішина А.О., Гальонкіна С.А., яка може мати наслідком притягнення їх до дисциплінарної відповідальності з підстав, передбачених ст. 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції 2010 року.

Заявник зазначає, що вказані судді систематично порушують чинне законодавство, подають неправдиву інформацію в деклараціях про доходи.

Також заявник просить Вищу кваліфікаційну комісію суддів України провести перевірку законності одержання суддями квартир з міського житлового фонду м. Полтави.

З урахуванням викладених обставин заявник просить притягнути суддю Октябрського районного суду міста Полтави Струкова О.М., суддів апеляційного суду Полтавської області Рябішина А.О., Гальонкіна С.А. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до ст. 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні обставин.

Розглянувши матеріали перевірки, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно вказаних суддів необхідно відмовити з таких підстав.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Звернення щодо поведінки судді Октябрського районного суду міста Полтави Струкова О.М., суддів апеляційного суду Полтавської області Рябішина А.О., Гальонкіна С.А. стосується дій вчинених суддями до набрання чинності цим Законом.

У зв’язку з викладеним, в частині дисциплінарної відповідальності вказаних суддів застосовується Закон України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України діє в межах повноважень, визначених статтею 91 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції 2010 року, в тому числі розглядає заяви та повідомлення про дисциплінарну відповідальність суддів місцевих і апеляційних судів та за наявності підстав порушує дисциплінарні справи і здійснює дисциплінарне провадження.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено ст. 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції 2010 року, до яких належить неподання або несвоєчасне подання для оприлюднення декларації про майновий стан, відображення в ній завідомо неправдивих відомостей.

З матеріалів проведеної перевірки встановлено, що інформація, стосовно майна суддів, зазначеного у зверненні народного депутата України Капліна С.М., відповідає відомостям зазначеним суддями у деклараціях за 2014 рік.

Питання щодо законності одержання суддями квартир з міського житлового фонду м. Полтави до повноважень Комісії не належить.

Оскільки в діях судді Октябрського районного суду міста Полтави Струкова О.М., суддів апеляційного суду Полтавської області Рябішина А.О., Гальонкіна С.А. не встановлено ознак дисциплінарного проступку, передбаченого ст. 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції 2010 року, підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно них відсутні.

Керуючись ст. ст. 92-96, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Октябрського районного суду міста Полтави Струкова Олександра Михайловича, суддів апеляційного суду Полтавської області Рябішина Андрія Олександровича, Гальонкіна Сергія Анатолійовича за зверненням народного депутата України Капліна С.М.

Рішення про відмову у відкритті дисциплінарної справи оскарженню не підлягає.

Головуючий                                                                      М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                  Т.Ф. Весельська

                                                                                              П.С. Луцюк

                                                                                              М.А. Макарчук

                                                                                              В.Є. Устименко