X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Апеляційного суду міста Києва Шкоріної Олени Іванівни, Слюсар Тетяни Андріївни за зверненням народних депутатів України Силантьєва Д.О., Кривошеї Г.Г., Романюка В.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
03.03.2016
607/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Апеляційного суду міста Києва Шкоріної Олени Іванівни, Слюсар Тетяни Андріївни за зверненням народних депутатів України Силантьєва Д.О., Кривошеї Г.Г., Романюка В.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Луцюка П.С., Устименко В.Є.,

Заріцька А.О. – доповідач,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Апеляційного суду міста Києва Шкоріної Олени Іванівни, Слюсар Тетяни Андріївни за зверненням народних депутатів України Силантьєва Д.О., Кривошеї Г.Г., Романюка В.М.,

встановила:

У червні 2015 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі – Комісія) надійшло звернення народних депутатів України Силантьєва Д.О., Кривошеї Г.Г., Романюка В.М. щодо поведінки суддів Апеляційного суду міста Києва Шкоріної О.І., Слюсар Т.А., яка може мати наслідком притягнення їх до дисциплінарної відповідальності з підстав, передбачених ст. 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Заявники зазначають, що вказаними суддями ухвалено незаконне рішення від 27 травня 2015 року у цивільній справі № 759/16874/14-ц. У зверненні зазначено колегію суддів Апеляційного суду міста Києва у складі: Шкоріної О.І., Слюсар Т.А., Басюк Ю.В. Однак, вказане судове рішення, було ухвалено колегію суддів у складі: головуючого судді Шкоріної О.І., суддів Котули Л.Г., Слюсар Т.А. Басюк Ю.В. зазначена у судовому рішенні від 27 травня 2015 року секретарем судового засідання.

З урахуванням викладених обставин заявники просять притягнути суддів Апеляційного суду міста Києва Шкоріну О.І. та Слюсар Т.А. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до ст. 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні обставин.

Розглянувши матеріали перевірки, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно вказаних суддів необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що у провадженні колегії суддів Апеляційного суду міста Києва у складі головуючого судді Шкоріної О.І., суддів Котули Л.Г., Слюсар Т.А. перебувала цивільна справа № 759/16874/14-ц за апеляційними скаргами КП “Київжитлоспецексплуатація”, представника Київського міського голови та представника третьої особи на рішення Святошинського районного суду міста Києва від 16 березня 2015 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Київського міського голови Кличка В.В., Київської МДА, треті особи: КП “Київжитлоспецексплуатація”, про скасування розпорядження та поновлення на роботі.

Рішенням Апеляційного суду міста Києва від 27 травня 2015 року апеляційні скарги КП “Київжитлоспецексплуатація”, представника Київського міського голови та представника третьої особи задоволено; рішення Святошинського районного суду міста Києва від 16 березня 2015 року скасовано і ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

З матеріалів звернення істотних порушень норм процесуального права суддями Апеляційного суду міста Києва Шкоріною О.І., Слюсар Т.А. під час розгляду даної цивільної справи не вбачається.

Обставини, викладені у зверненні народних депутатів України Силантьєва Д.О., Кривошея Г.Г., Романюка В.М., стосуються незгоди із рішенням Апеляційного суду міста Києва від 27 травня 2015 року у цивільній справі 759/16874/14-ц.

Питання, пов’язані з розглядом справ і оскарженням судових рішень вирішуються виключно судами в порядку, визначеному відповідними нормами процесуального законодавства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 48 Закону суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання. Втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя забороняється і тягне за собою відповідальність, установлену законом.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено ст. 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки в діях суддів Шкоріної О.І. та Слюсар Т.А. не встановлено ознак дисциплінарного проступку, передбаченого ст. 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно них відсутні.

Керуючись ст. ст. 92-96, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів Апеляційного суду міста Києва Шкоріної Олени Іванівни, Слюсар Тетяни Андріївни за зверненням народних депутатів України Силантьєва Д.О., Кривошеї Г.Г., Романюка В.М.

Рішення про відмову у відкритті дисциплінарної справи оскарженню не підлягає.

Головуючий                                                                                                 М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                            Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      В.Є. Устименко