X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Кочкової Наталії Олексіївни, Каратаєвої Людмили Олексіївни, Григорченка Едуарда Івановича за зверненням Попенко Л.А.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
24.03.2016
715/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Кочкової Наталії Олексіївни, Каратаєвої Людмили Олексіївни, Григорченка Едуарда Івановича за зверненням Попенко Л.А.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів палати: Луцюка П.С., Макарчука М.А., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Заріцька А.О. ˗ доповідач,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Кочкової Наталії Олексіївни, Каратаєвої Людмили Олексіївни, Григорченка Едуарда Івановича за зверненням Попенко Л.А.,

встановила:

У жовтні 2015 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі ˗ Комісія) надійшло звернення Попенко ЛА. щодо поведінки суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Кочкової Н.О., Каратаєвої Л.О., Григорченка Е.І., яка може мати наслідком притягнення їх до дисциплінарної відповідальності з підстав, передбачених ст. 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Заявник зазначає, що суддями апеляційного суду Дніпропетровської області Кочковою Н.О., Каратаєвою Л.О., Григорченко Е.І. під час розгляду цивільної справи № 185/7730/15-ц незаконно відмовлено ОСОБА_1 брати участь у розгляді даної справи у якості представника відповідача — Попенко Л.А.

З урахуванням викладених обставин заявник просить притягнути суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Кочкову Н.О., Каратаєву Л.О., Григорченка Е.І. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до ст. 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні обставин.

Розглянувши матеріали перевірки, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно вказаних суддів необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що у провадженні колегії суддів апеляційного суду Дніпропетровської області у складі головуючого судді Каратаєвої Л.О., суддів Кочкової Н.О., Григорченко Е.І. перебувала цивільна справа № 185/7730/15-ц за апеляційною скаргою Попенко Л.А. на рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 07 серпня 2015 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Попенко Л.А. про зменшення розміру аліментів.

Як зазначено у зверненні Попенко Л.А. до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у судове засідання, призначене на 24 вересня 2015 року, заявник прибула зі своїм представником – ОСОБА_1, який представляв її інтереси у суді першої інстанції, відповідно до довіреності від 03 липня 2015 року, яка була посвідчена Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області відповідно до ч. 2 ст. 42 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 42 ЦПК України довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на службі, стаціонарному лікуванні чи за рішенням суду, або за місцем його проживання.

Довіреність від 03 липня 215 року, видана ОСОБА_1 заявником Попенко Л.А., вказаним вимогам не відповідає, а тому, його не допущено до участі у розгляді справи в якості представника відповідача.

З матеріалів дисциплінарного провадження, істотних порушень норм процесуального права суддями апеляційного суду Дніпропетровської області Каратаєвою Л.О., Кочковою Н.О., Григорченком Е.І. під час розгляду цивільної справи № 185/7730/15-ц не встановлено.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено ст. 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки в діях суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Каратаєвої Л.О., Кочкової Н.О., Григорченка Е.І. не встановлено ознак дисциплінарного проступку, передбаченого ст. 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно них відсутні.

Керуючись ст. ст. 92-96, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Кочкової Наталії Олексіївни, Каратаєвої Людмили Олексіївни, Григорченка Едуарда Івановича за зверненням Попенко Л.А.

Рішення про відмову у відкритті дисциплінарної справи оскарженню не підлягає.

Головуючий                                                                                               М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                            П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      В.Є. Устименко