X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Краснолиманського міського суду Донецької області Саржевської Ірини Віталіївни за зверненням Степаненка В.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
23.02.2016
506/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Краснолиманського міського суду Донецької області Саржевської Ірини Віталіївни за зверненням Степаненка В.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів палати: Бутенка В.І. – доповідач, Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М., Устименко В. Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Краснолиманського міського суду Донецької області Саржевської Ірини Віталіївни за зверненням Степаненка В.М.,

встановила:

У грудні 2015 року на адресу Комісії надійшло звернення Степаненка В.М. щодо поведінки судді Краснолиманського міського суду Донецької області Саржевської І.В.

Заявник зазначив, що 02 березня 2015 року суддею Саржевською І.В. у справі № 236/543/15-ц видано судовий наказ про стягнення заборгованості. Заяву про скасування судового наказу подано Степаненком В.М. до суду 02 вересня 2015 року. Однак, суддя Саржевська І.В. вказану заяву 30 вересня 2015 року залишила без розгляду. Апеляційним судом Донецької області скасовано рішення судді Саржевської І.В., а справу передано до суду першої інстанції на новий судовий розгляд.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Саржевську І.В. до дисциплінарної відповідальності за істотне порушення норм процесуального права при здійсненні правосуддя.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні даних.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Саржевської І.В. необхідно відмовити з таких підстав.

Установлено, що 26.02.2015 до Краснолиманського міського суду Донецької області надійшла заява ВО ОКП "Донецьктеплокомуненерго" "Краснолиманська тепломережа" про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за теплопостачання та гаряче водопостачання зі Степаненка Володимира Михайловича.

Відповідно до вимог статті 35 ЦПК України 26.02.2015 зазначена заява автоматизованою системою документообігу суду була розподілена судді Саржевській І.В.

Ухвалою суду від 02.03.2015 відкрито наказне провадження у зазначеній справі та прийнято судовий наказ про стягнення зі Степаненка В.М. суми заборгованості за теплопостачання у розмірі 4532,16 грн.

Заява Степаненка В.М про скасування судового наказу надійшла до суду 02.09.2015.

У зв’язку зі знаходженням судді Саржевської І.В. з 25.08.2015 по 17.09.2015 у відпустці (наказ голови суду додано до матеріалів перевірки) заява Степаненка В.М. про скасування судового наказу автоматизованою системою документообігу суду була розподілена судді Бікезіній О.В., яка в подальшому її і розглядала.

Отже, вказана справа з 02 вересня 2015 року не перебувала у провадженні судді Саржевської І.В., а тому будь-які рішення нею із вказаної дати у справі не ухвалювалися.

З огляду на викладене, доводи Степаненка В.М. щодо порушення суддею Саржевською І.В. норм процесуального права свого підтвердження не знайшли.

Підстави дисциплінарної відповідальності визначені статтею 92 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”.

Оскільки в діях судді Саржевської І.В. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого вказаною статтею, підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно неї відсутні.

Керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Краснолиманського міського суду Донецької області Саржевської Ірини Віталіївни за зверненням Степаненка В.М.

Головуючий                                                                                                             М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                                          Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                    А.О. Заріцька

                                                                                                                                    П.С. Луцюк

                                                                                                                                    С.М. Прилипко

                                                                                                                                    В.Є. Устименко